Wednesday, 18 April 2012

Renung - renungkanlah..



Monday, 16 April 2012

Mansuh PTPTN : ? atau !



Beberapa hari lepas telah berlakunya demonstrasi jalanan yang melibatkan seramai 300+ orang mahasiswa dari IPTA dan IPTS. Demonstrasi yang bermotifkan bantahan terhadap PTPTN ini juga disertai beberapa pemimpin dari parti pembangkang. Akal pada asalnya tidak tahu ape pn yang berkenaan dengan demo ni coz mase tu Akal dan Otak ngah berade diluar KL. Akal dengan tidak sengajanya pada malam kelmarin terklik pautan yg di post oleh friend akal di fb. then biler akal tgk video yang diupload di youtube tu, Otak dengan secara bersemangat ingin tahu ape yang sebenarnya terjadi kat SOGO. Sure susah org nak g shopping kn?. So, Akal dan Otak pn surf la youtube. byk jgala video berkenaan ngan demo yang uploadkan. Dari pelbagai angle Akal dan Otak tengok and analyst pecite semua ni. Pelbagai juga komen yang Akal dan Otak bace untuk video2 yang diuploadkn. Ade yg kate bodoh xkenang budi dan macam2 lg lah. serabut gak Akal mase bace tu tp Otak rilek jer. Da puas bace  yg ditulis and tengok yang diupload, Akal dan Otak start lah berdebat.

Akal : Otak agak2 ko la kan kenape ek diorg wat camni?
Otak : Ntahla Akal, ak pn pnjam PTPTN gak tp xde la sampi nak soh mansuhkn. da berhutang kene la byr. bwak ke mati utang ni.
Akal : igt mati gak eh ko Otak? cukup2kn la bekalan tu.
Otak : Mestila, yg tu sedang diushakan. tp pada ko la Akal nape agaknyer diorg beriye nak bdemo ni. kalo ak la kn xgemor nak bdemo2 ni..letih tu..kalo ade org nak belanje ak mkn KFC kat Pertama tu terpikir gak lah ak nak g.
Akal : ko ni Otak mkn je ingat.
Otak : Xmakan perut lapar ak jd xleh pk. so mkn is must.
Akal : Yela tu Otak. setelah ak telaah ape yg ak tgk td, ape yg ak dpt rumuskn maybe diorng rase keadilan tiada dalam isu ni.
Otak : Keadilan pe pulak? ade je ak tgk org Keadilan dalam video tu.
Akal : Ko ni Otak, itu org Keadilan ntah adil ke x kite pn xtahu. pandangan ak la sbagai rakyat marhain, kite xboleh nak mengambil ringan hal ini. PTPTN xboleh sewenang2nye dimansuhkn begitu saje. kite kaji balik tujuan utama PTPTN ni. PTPTN diwujudkn bagi membantu rakyat Malaysia dalam melanjutkn pelajaran ke IPTA / IPTS. tujuan dan niat die mmg murni coz dengan pendidikan negara kite akan terus maju.
Otak : kalo camtu nape plak diorg still nak demo. tujuan die da baek pn?
Akal : Otak, tujuan mmg baek tp bile direalisasikn masa tu lah akan bermulanya permasalahn. sebenarnya mereka ni tertekan. dulu mase ak pnjam PTPTN ak xpk pn psl byr balik. pd ak mase tu xde masalahla da keje nnt duit byk bolehla settle semua. tp tidak pd realitinya. bila ak start byr baru ak mula nampak. cube bygkn every month byr ikut jadual tp amaun utang still same. then biler ak check penyata ak terkejut gak tgk, actually ape yg ak byr bulan2 tu sebenarya 60 -70% adalah jumlah yg ak pnjam then slebihnye utk kos perkhidmatan. almost 50 ringgt gak.
Otak : yeke?xtahu lak ak. xpenah ak nak check2 plak. ak men bayor jer. heheheh.
Akal : ceh, orang kaye mmg gitu. tp tula. then bler diorg wat ujrah utk tuka 3% ke 1% tu plak. ak pelik gak nape xtukar semua skali terus jer. nak kena apply dokumen pe bagai. menjadi tanda tanyer jugak ler. cume ak xtanyer la kat mane2 pegawai2 PTPTN.
Otak : apsal ko xtanyer? tanyerla. bertanye tu kan hak kite.
Akal : mls nak pening2. karang byk pulak bahasa yg ak xphm diorng gune.
Otak : peace no war!!
Akal : ko da knape Otak?
Otak : xdepe. hehehehe
Akal : ah ko ni. so skrg ni pe pendapat ko plak?
Otak :pada ak, ak ebih suke utk relatekn dengan keislaman sket. ak ade dgr ceramah, ade ustaz tu cakap, bile kite meminjam yakni ingin berhutang dari orang, jika hutang atau pnjaman itu beserta syarat yang mane boleh menambahkn nilai hutang itu pada masa seblum atau semasa akad ia dikira riba. begitu juga jika ketika dalam tempoh pnjaman lg, jika si peminjam cube melobi si pemiutang ape yang dilobikan itu adalah riba. n riba ni ade byk jenis yang mane ak pn xigt.
Akal : teror jgak ko Otak eh?
Otak : xde la Akal ak rakyat marhain gak. hahahah. cume ak terpikir something. kalo ikut ape yg ko ckp td akal, every month ko byr akan ade caj perkhidmatan yg dikenakan betul?
Akal : yup.
Otak : so adekah caj perkhidmatan tu di kire riba? coz agak byk jugala kalo 50 inggit sorang setiap bulan.
Akal : urm. that confusing. kalo tu dikire riba. then duit tu balik ke PTPTN which is one of gov agency. so dptkat gov la kan. nak kene tanye ulama camni ni..xleh kite nak wat fatwa sendiri Otak. bahaya tu. nanti porak peranda plak masyarakat.
Otak : Betul tu Akal. So ULAMA / USTAZ / GURU kat luar sana sila terangkan. xpon pekate kite tanyer UAI. amacam?
Akal : Ok gak tu. so camne conclusion kite arini?
Otak : xdapat ak nak concludekn lg Akal. byk lg yg kite perlu tahu dan kaji.
Akal : ak pn same Otak. pada ak PTPTN ni mmg xleh nak mansuhkn tp mungkn implementasi nye boleh dirombak semula. tujuan yang baek insyallah ade penyelesaiannye. 
Otak : Akal, xsilap ak demo ni diorang mintak PTPTN dimansuhkan dan pelajaran percuma di IPTA / IPTS diberikan kepada rakyat. isn't it?
Akal : A'ah. next timela kite cakap psl yg tu plak. prut ak da lapar Otak. so xleh nak pk2 sgt skrg ni.
Otak : ceh. ko pn lbey kurang mcm ak.
Akal : Dahtu. aku Akal dan ko tu Otak. kite ni AkaldanOtak mesti la lbih kurang.
Otak : Hahahah.

So biler da penat bebalah AkaldanOtak pn pegi ler cari makanan bagi menylowkn bunyi perut yg bergendangan itu. 

Tuesday, 10 April 2012

Kampung dan Kaya

Si Jejaka Kampung



Si Gadis Kaya



Monday, 2 April 2012

Bawaku Pergi VS Penari Tiang

Akaldanotak cube untuk merungkaikan cerita - cerita yang agak pelik dan kadang- xmasuk akal. dan topik ini is one of it.

Jika diteliti dan disiasat, persamaan kedua - dua topik ini adalah ia mengaitkan tentang keruntuhan dan kerapuhan akhlak bagi muda -mudi kita. but the different between this topik mcm langit dan bumi.

Bawaku Pergi dikatakan di ban kerana mengajak atau mendorong agar remaja kita melarikan diri dari rumah manakala kes Penari Tiang pula dikatakan bukan nilai denda yang dinilai tetapi kadar motivasi yang perlu dinilai coz malu la biler da kuar paper. but thing won't solve the problems. it a mess. lagu sebagai hiburan dan tarian tiang juga sebagai hiburan.

Nowadays, when people say "Hiburan", ia adalah sesuatu yg akan menjadi complicated. ia akan di sama ratakan dengan kebebasan. ayat seperti "Biarla die da bsar", xpun "itu privasi dier" yang akan terpacul dari pihak pihak yang berkenaan. then the story will never ending again.

Tapi bila memperkatakan pengaruh negatif, kita perlu selidik kes ini. bagi saya seorang marhain, kalo nak mengkaji lirik lagu secara mendalam memerluan saya untuk bersifat kreatif yg mane secara simplenyer perlukan seseorang itu berfikir sebelum mengambil tindakan. coz kalo nak lari dari rumah kene ikut step2 seperti yg ade dalam bait2 lirik lagu itu. tapi bile sy nak menari tiang xperlu da sy nak risau, paling koman kene denda 25 inggit je. kalo takut malu jgn kantoi. so kat sini, pilihan sy adalah menari tiang coz xperlu nak pk2 panjang. (orang nak wat jahat biasenyer xpk panjang).

So dkat sini ape yang sy nak perkatakan, topik ni agak sesuai la untuk ditelaah bagi mencapai satu sepakat bagi menyelesaikan masalah yang xkunjung selesainya..

Sekian..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...