Sunday, 29 July 2012

Laughing Matter - Mari menari..


giler sengal

Laughing Matter - Hitler angry with Zunar & Malaysiakini


Giler creative diorang ni..

Saya seorang rakyat marhean..

sedang syok aku mengodeh-godeh youtube, aku terjumpe lar video ni



aku pun dengar sampai abeh. actually pasal buku jingga ni memang ak da dengar banyak kali tapi xpikir plak ape benda yang ade kat dalam tu. so aku semangat la tengok video ni sebab nak tau ape bendakah ini semua. ape yang ak dapat dari video ni adalah diorang mempertikaikan adakah isi kandungan buku jingga ni khayalan yang bersifat populis ker atau ini betol-betol bukan maen-maen terutamanya berkenaan dengan janji 100 hari puak pembangkang. tapi diorang xciter ar plak psl buku jingga ni aper ataupun diorang xbace pon buku jingga ni. aku pun xtahu la. so, biler da macam tu ak pun dengan sepantas kilat meng'GOOGLE' buku jingga pdf yang mana memaparkan banyak capaian psl buku jingga ni. dan secepat kilat aku pilih link ini BUKU JINGGA. aku pilih sebab die pdf senang nak baca. tapi xperasan pelak ak yang ni dari dap punye site mula-mula coz da excited nak tau ape die natang ni sebenarnya. so, scroll punyer scroll ak pun jumpe la bab 100 hari ni. die ade 10 perkara iaitu :

1.Mereformasikan insititusi SPR, SPRM, Pejabat Peguam Negara dan 
PDRM untuk  mengembalikan kewibawaan kepada  sistem 
pentadbiran kerajaan.
2. Memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
3. Mengarahkan Khazanah Berhad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 
(KWSP) dan lain-lain badan milik kerajaan yang memiliki konsesi 
lebuhraya untuk menyempurnakan ambil alih aset lebuhraya  oleh 
kerajaaan dengan tujuan menghapuskan tol.
4. Merombak struktur subsidi negara bagi mengurangkan subsidi 
kepada pihak swasta (seperti subsidi gas sebanyak RM19 bilion 
kepada penjana bebas) dengan memindahkannya bagi menampung 
perbelanjaan subsidi rakyat.
5. Mengiktiraf peranan dan jasa kakitangan awam dengan mengkaji 
semula struktur gaji bermula dengan menaikkan imbuhan perguruan 
sebanyak RM500 sebulan setiap seorang guru sebagai penghargaan 
guru pendidik bangsa.
6. Menjadikan air sebagai hak rakyat dengan mengembalikan semua 
konsesi pengurusan air yang diuruskan swasta kepada kerajaan.
7. Menyediakan perkhidmatan internet Wi-Fi percuma kepada semua 
rakyat di kawasan bandar dan separa bandar.
8. Membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang-ladang 
yang kini diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.
9. Menaikkan royalti minyak kepada Sabah,  Sarawak, Terengganu dan 
Kelantan kepada 20%.
10. Menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan kemelut 
pendatang tanpa izin dan kerakyatan di negeri Sabah.

ak kalerkan jingga ikut nama buku die. pada aku propaganda ni xdela mengkhayalkan sangat, boleh dibuat cuma 100 hari ke tidak tu xtau ar. tapi secara populis nyer 10 pekara ni memang susah nak dilaksanakan jika xde kerjasama dari pelbagai pihak. aku sebagai rakyat marhean yang tidak memihak kepada mane puak merasakan memang boleh dilaksanakan. dan sebahagianya memang pun suda tersedia wujud dan telah dilaksanakan sebelum ini cuma tidak ditadbir urus dengan baek saja.jika begini, tak perlu untuk kena tukar kerajaan pun tapi tukar orang dalam kerajaan da cukup. sebab yang menyebabkan huru hara ni bukan kerajaan tapi orang yang dalam kerajaan itu sendiri. jika ini yang dijaja oleh puak pembankang ak nak tau jgak ape plak yang akan dijajakan oleh barisan nasional yang mengetuai kerajaan sekarang ini. selama ini kat tv - tv selalu ditayangkan psl janji ditepati, 1malaysia itu ini dan lain-lain sampaikan ak da muak nak tengok mane taknyer setiap kali iklan ade jer. tapi syabas gak ak nak ucapkan pada company yang buat iklan - iklan tu coz diorang memang berkreativiti tinggi. cuma tu la biler da selalu disajikan dengan hal2 macam tu macam best ar plak. macam xde lain. sudah ketandusan idea ker mereka - mereka yang berkenaan ni termasuk lah kes yang terbaru ni. Logo kemerdekaan oleh Hamid dari SMK Ulu Tembeling . aku bukan nak membangkang tapi aku sayang negara aku ni. bukan senang nak merdeka, rakyat dulu-dulu terpaksa bertumpah darah, bukan tumpah keringat sahaja. alhamdulillah keadaan sekarang kita aman dan makmur. cuma ade sedikit lagi yang perlu diperbetulkan. tiada manusia yang sentiasa betul tidak kira dari mana pihak sekalipun. perbetulkan yang sedikit ini dan jangan biarkan ia menjadi najis suatu ari nanti yang mana boleh menggugat negara kita ini. dan ak pun da malas nak menaip lg.so bejumpa kite lagi...

p/s: rakyat yang berdaya saing akan mewujudkan negara yang berdaya saing.

Wednesday, 25 July 2012

Merdeka kah kita???

Dipersembahkan logo terbaru bagi sambutan kemerdekaan tahun 2012 ini.

maaf pada yang berkenaan bukan kami nak mengutuk tapi kami termalu dan segan sket ngan logo ni. tiada kesinambugan langsung dan tiada ciri - ciri kesenian serta semangat patriotisma lasngung. biler ak tengok dan renung dalam dalam logo ni, tetiba ak teringat logo kemerdekaan yang pernah ak buat kat sekolah rendah dulu..lebih kurang gini la gayenye. cume mase tu xde lagi la no satu tu. yang ade perkataan merdeka, 55 tahun tapi mase tu bkn 55 ar 45 xsilap ak,then bendera malaysia. n dapat no 2 xsilap ak mase tu. so no wonder ar kalo tahun logo die camtu.tapi pada ak mmg xpatut langsung logo kemerdekaan camni. pada ak sepatutnya logo hari kemerdekaan ni mestila yang bersifat patriotisma. kalo diselak logo - logo yang lepas kat arkib logo logo kemerdekaan kita adalah berbeza setiap taun dengan tema yang berbeza. tetapi bermula 2009 logo kita mendatar yang mana nombor satu menjadi taruhan.suda ketandusan idea ke jkkkk hari kemerdekaan ni?atau adakah ini sekadar suatu propaganda politik? banyak persolan yang timbul di alam maya berkenaan logo hari kemerdekaan tahun ini dan temanya pn ak rase xboleh digunakan lagi.belum tiba masanye utk tema itu diutarakan..malas nak cite banyak - banyak lu pikirlah sindili..

kredit - nescafeais & ohtidak

Friday, 20 July 2012

Money Line Story




cerita disebalik mekanisma kewangan moden. tonton dan kite discusskan bersama.

Thursday, 19 July 2012

Those days that still have today..













dulu-dulu mase kecik nila permainan ak ngan kawan2..balik umah lpas sekolah agama kumpul ramai naik basikal ronda2 kampung/taman. da penat cari lak pot lpak..pastu mcm ar idea akan tsembul..salah satunya main baling selipar. terbaek tu.oleh melepaskan geram dan stress..la ni da xdapat da nak wat semua tu..boleh tengok jela..kdg2 terase gak nak join biler tgk budak2 ni main..tapi yang penting benda2 mcm ni still akan ade maybe for few more years coming..the modernization wont able diminish our childhood story.

Wednesday, 18 July 2012

Pemimpin ini..




Sejuk ati ak dengor Tok Nik rasmikan bende ni..kalo la semua pemimpin camni..insyallah aman la malaysia ni..

Menghitung hari...

pejam celik pejam celik dan nak sampai da tarikhnya..syukur ke hadrat ilahi dengan rezeki yang diberikan..moga-moga dipermudahkan segala urusannya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...